Chiptuning is het wijzigen of aanpassen van een wisbare programmeerbare lees- / schrijfgeheugenchip in het elektronische besturingssysteem van een auto of een andere machine om superieure optimale prestaties te bereiken, of het nu gaat om een schoner uitlaatvermogen, of een lager brandstofverbruik. Een TFT (Thin Film Transistor) is de programmeerbare logische motorcomponent die de werking van een TFT in een auto regelt.

De chips in een auto regelen ook veel van de fabrieksinstellingen en helpen bij het produceren van de melodieën die we horen. Omdat alle auto’s dezelfde chips en programma’s gebruiken, kunnen ze allemaal anders klinken als ze allemaal tegelijkertijd draaien. Dus wanneer u de tuner van de ene auto naar de andere verandert, kan het zijn dat sommige computerinstellingen van de auto rondspringen en op heel vreemde manieren starten of stoppen.

Chiptuning is tegenwoordig heel gebruikelijk, omdat de vooruitgang in de computerchiptechnologie fabrikanten in staat heeft gesteld de algehele prestaties en efficiëntie van hun voertuigen drastisch te verbeteren. Veel mensen beschouwen het afstemmingsproces van de automatische motor als iets vies of ongepasts. De waarheid is echter dat dit soort knutselen erg veilig is en kan worden gedaan door iedereen die bereid is om te leren. Chiptuning is niet illegaal en de meeste autoliefhebbers beschouwen het als een zeer geldige methode om de prestaties van hun auto te verbeteren.

Enkele van de meest gebruikelijke methoden voor het afstemmen van voertuigen zijn het vervangen van de fabrieksbobines, het vervangen of upgraden van de brandstofinjectoren, het aanpassen van de distributieriem en het testen van de zuurstofsensoren. Als u een van deze wijzigingen alleen uitvoert, zorg er dan voor dat u dit doet onder toezicht van een ervaren monteur, of laat hem / haar in ieder geval het werk voor u controleren. Dit is vooral belangrijk als u een van de bovengenoemde functies uitvoert in combinatie met andere methoden om het vermogen van het voertuig te verbeteren, waarvoor u dan meer zorg nodig heeft. Wijzig de motorregelkleppen op geen enkele manier. Het doel van een klep is om de verbrandingskamer te openen en te sluiten tijdens het opstarten en doorbranden.

Chiptuning is per definitie het aanpassen van een motor, en dus van het hele voertuig, om het vermogen en de efficiëntie te verbeteren zonder dat onderdelen van de motor hoeven te worden vervangen of gerepareerd. Om deze methode uit te voeren, moet u zich ervan bewust zijn dat sommige van de verschillende autofabrikanten slechts een beperkt aantal “goedgekeurde” melodieën toestaan om op hun modellen te gebruiken, terwijl andere aanpassingen helemaal verbieden. De meeste autofabrikanten stellen dat elke poging om de beperking van de fabrikant te omzeilen de garantie van het voertuig ongeldig kan maken. Als de autofabrikant chiptuning verbiedt, moet u deze optie vermijden, tenzij u weet hoe u de wijzigingen moet uitvoeren. Sommige fabrikanten bieden garanties die de prestaties van het voertuig tegen mechanische defecten dekken, dus zelfs zonder tussenkomst van de fabrikant maakt u kans op een nieuwe of vervangende motor als dat nodig is.

Een ander voordeel van chiptuning is dat u de werking ervan kunt afstemmen op uw specifieke smaak en eisen. Aangezien de modificatie wordt uitgevoerd op de verbrandingskamer zelf, is er weinig verandering nodig aan de carburateur en ook aan het uitlaatsysteem. Dit is voordelig omdat u hiermee het brandstofmengsel kunt aanpassen en tegelijkertijd uw afhankelijkheid van brandstofinjectiesystemen kunt verminderen. De meeste afr-tuners zullen u aanraden om voor elke kwalificatierun een kleine hoeveelheid brandstof toe te voegen om verbranding van de brandstof bij stationair draaien mogelijk te maken voor het best mogelijke brandstofverbruik. Sommige afr-tuners kunnen ook adviseren om voor elke kwalificatierun een kleine hoeveelheid water toe te voegen om het brandstofverbruik verder te verbeteren.

Een van de meest populaire voorbeelden van chiptuning is de installatie van een “geheugenchip”. Een geheugenchip is in feite een digitaal programma dat de activiteiten van uw auto registreert en deze vervolgens opslaat in een chip in de motor. Door toegang te krijgen tot deze opgeslagen gegevens tijdens het opstarten, kan de chip de motor vertellen welk type wijzigingen moet worden aangebracht op basis van de opgeslagen gegevens. Een geheugenchip levert betere prestaties dan conventionele tuning, omdat je tijdens een race minder handmatige aanpassingen hoeft te doen. Het voordeel van geheugenchip-afstemming is dat er minder mechanische aanpassingen nodig zijn om betere prestaties te krijgen dan traditionele afstemming, wat betekent dat het vaak sneller en goedkoper is.

Chiptuning nodig? Chip Performance is dé specialist!

Klik hier voor meer informatie ChipPerformance